Copyright © 2009 Purdea Andrei
Két somodi kalács készen
Két somodi kalács készenEgy kisebb somodi kalács feneke amelyiken csillog a finom olvadt cukorEgy somodi kalács feneke amelyiken csillog a finom olvadt cukorEgy somodi kalács feneke amelyiken csillog a finom olvadt cukor
K1: Kész kalácsok
V1: A gép gyúrja a tésztát  download
V2: A tészta állaga gyúrás után  download
V3: A tésztát egy edényben hagyjuk kelni  download
V4: A tészta kinyújtása I.  download
V5: A tészta kinyújtása II.  download
V6: A tészta cukrozása és vajazása  download
V7: A tészta egyszer felhajtva, vajazva  download
V8: Mazsolával, cukorral szórás  download
V9: A tésztát megint felhajtjuk, szórjuk  download
V10: A tésztát felcsavarjuk   download

Somodi kalács

Language: English / Hungarian / Romanian

A somodi/somogyi/torockói kalács, ahogy egyik neve is mondja, Torockóról származik. Torockó (román nevén Rimetea) egy fehérmegyei község, régebben bányászváros volt, manapság a turizmusból probál megélni. Ennek a fahéjas, mazsolás kalácsnak különösen egyedi íze van. Akárki kóstolja, emlékezetében örökké ott marad ennek a kalácsnak a finom íze. A bemutatott recept nem feltétlenül azonos az eredeti torockói recepttel (ami az adagokat illeti). Emellett torockón a kalács nagyobb, és kemencében sül.

Minden képet fel lehet nagyítni ráklikkelve. A felvételek lejátszásához flash szükséges, vagy le lehet őket tölteni a floppy ikonra kattintva.

Hozzávalók:

Felkészülés:


ÉlesztőKét tojássárgája és egy fehérjeEgy tojásfehérje különLisztOlvasztott vajTej

K2/1: Élesztő • K2/2: Két tojássárgája és egy fehérje • K2/3: Egy tojásfehérje külön • K2/4: Liszt • K2/5: Olvasztott vaj • K2/6: Tej.

Először is előkészitjük az élesztőt. Egy csuporba teszünk 1 dl langyos tejet, 2 evőkanál lisztet, egy kis cukrot, és 2 kiskanál por élesztőt, vagy 3 dkg friss élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk hogy felfusson. Az élesztő fel kell fusson mint a K2/1-es képen. Ha nem fut fel, akkor nem jó az élesztő. Ha jó az élesztő akkor körübelül egy negyed óra alatt fel kell fusson.

A tésztába 1 egész tojás és egy tojás sárgája fog kerülni (K2/2). A maradék fehérjét (K2/3) arra hansználjuk hogy sütés előtt megkenjük a kalács tetejét.

Kimérjük a fél kiló lisztet (K2/4), és előkészítjük a csupor langyos tejet (minusz az 1 dl amit elhasználtunk az élesztőhöz) (K2/6). A vajat kisütjük amíg áttetsző lesz a vaj, és nem zavaros (K2/5). A vajat nem szabad leégetni.

A tészta elkészítése:


A liszt a gyúró gép edényébenHozzáöntjük a felfutott élesztőtHozzáadunk 1 kiskanál sótHozzáadjuk a tejetHa túl lágy, akkor még adunk hozzá lisztetJel hogy mennyit dagadjon a tészta

K3/1: A liszt a gyúró gép edényében • K3/2: Hozzáöntjük a felfutott élesztőt • K3/3: Hozzáadunk 1 kiskanál sót • K3/4: Hozzáadjuk a tejet • K3/5: Ha túl lágy, akkor még adunk hozzá lisztet • K3/6: Jel hogy mennyit dagadjon a tészta.

A gyúró gép edényébe beleöntjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, az egy és egy fél tojást, 1 kis kanál sót, és az 1.5 dl tejet.

Beindítjuk a gépet és figyeljük a tészta állagát. Hogyha túl lágy akkor még teszünk hozzá lisztet (K3/5). Ha túl kemény, akkor még teszünk hozzá tejet. Amikor körülbelül félig meg van gyúrva, két evőkanál olvaszott vajat teszünk a tésztába.

A V1-es felvételen látszik hogy hogyan gyúrja a gép a tésztát. A tészta nagyon jól ki kell legyen dolgozva, ameddig elválik az edény oldalától, másképp szakad, és nem nyúlik. A somodi kalács elkészítésében nagyon fontos hogy könnyen nyúljon a tészta.

A gyúrás után a tészta lágysága a V2, és V3-as felvételhez kell hasonlítson, vagy egy kicsit keményebb kell legyen. A tésztát elhelyezzük egy edénybe ahogy a V3-as felvétel mutatja, és hagyjuk dagadni. Az edény szélén egy darab tésztával 2 ujj magasságban megjelöjük hogy mennyit szeretnénk hogy dagadjon a tészta (K3/6). A dagadás akkor van készen amikor a tészta eléri ezt a jelet.

A dagadás után a tésztát ki kell szakítani az edényből amelyikben dagadt. Kiszakításkor a tésztát több darabba is oszthatjuk, attól függően hogy hány darab, és mekkora tepsink van. Énnekem ebből a tésztából két kalács lett: egy kisebb, és egy nagyobb. Úgy kell számolni, hogy a tészta a tepsinek körülbelül a felét foglalja el, mert sülés közben a tészta még sokat fog növekedni. Kiszakítás közben a tésztát vajjal kell kenegetni hogy ne ragadjon a kezünkhöz. A tésztát lisztezett tálcára helyezzük, meglisztezzük egy kicsit a tetejét és hagyjuk pihenni 15-20 percig, amíg egy kicsit a tészta a tálcán is kezd emelkedni. (két kalácsot láthatunk pihenni a K1-es képeken is a sarokban)

A tészta nyújtása, és hajtogatása


Az abroszra szórunk lisztetA kinyújtott tésztaA tészta az első rend fahéjas cukor rászórása utánAz egyszer összehajtott tészta öntözve A tepsit kikenjükA tészta egy másik kikent tepsiben

K4/1: Az abroszra szórunk lisztet • K4/2: A kinyújtott tészta • K4/3: A tészta az első rend fahéjas cukor rászórása után • K4/4: Az egyszer összehajtott tészta öntözve • K4/5: A tepsit kikenjük • K4/6: A tészta egy másik kikent tepsiben.

A tészta nyújtásához az asztalra helyezzünk egy tiszta abroszt, és szórjuk tele liszttel, hogy a tészta ne ragadjon az abroszhoz (K4/1). A somodi kalács nyújtását nem szabad nyújtófával csinálni! A kalácsot kézzel kell nyújtogatani, minden irányból körbe apró húzogatásokkal. Húzogatás közben egyik kézzel meg lehet emelni a tészta szélét, és a másik kézzel be lehet nyúlni a tészta alá és felfelé nyomással lehet vékonyítani a tésztát a kiválasztott pontokon.

Eleinte amikor a tészta még vastag durvább mozdulatokkal is szabad húzogatni, de ahogy a tészta felszíne nő, és a vastagsága csökken, egyre jobban kell hogy vigyázzunk hogy ne szakítsuk el a tésztát. Néhány lyukacska a tésztában nem a világ vége de próbáljuk minimizálni a lyukak számát. A tésztát nyújtsuk ki amilyen vékonyra lehet, vagy amennyire az asztal engedi (K4/2). Minél nagyobb a felülete a tésztának, annál több finom fahéjas cukrot és mazsolát tudunk beletenni. A nyújtás tehnikáját a V4, és V5-ös felvételeken lehet láni.

A tészta nyújtása után kovetkezik az első rend fahéjas cukor szórása (K4/3). Ezután a tésztát meg kell öntözni olvasztott vajjal. Belemártjuk kezünket az olvasztott vajba és szépen egyenletesen megöntözzük a tésztát, ahogy a V6-os felvételen is látszik. Az első rend alkamával még nem szórunk rá mazsolát. Ezután kétoldalról összehajtjuk ahogyan a K4/4-es képen, és a V7-es felvételen látszik. Megint megöntözzük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjjal, és ezúttal mazsolákkal is megszórjuk (V8).

A következő lépésként megint összehajtjuk kétoldalról, de ezúttal fordítva, ahogy a V9-es felvétel mutatja. Megint megszórjuk fahéjas cukorral, mazsolával, megöntözzük, és azután felcsavarjuk hosszában, ahogy a V10-es felvétel is mutatja. Ez után a felcsavart tésztát kör alakba görbítjük.

A tepsit kikenjük margarinnal vagy zsírral (K4/5), és elhelyezzük benne a kör alakúra görbített tésztát. A maradkék tojásfehérjét (K2/3) felverjük egy kicsit, de nem kell éppen habosra verni. Ezzel megkenjük a kalács tetejét. A kalácsot 15-20 percig pihenni hagyjuk mielőtt sütni kezdjük.

Sütés

A sütőt előre be kell melegíteni. Miután a kalács megpihent, betesszük a sütőbe, és a sarokba teszünk egy hőbiró edénybe vizet, hogy párologjon. A teljes sütésidő körülbelül 1 óra, de még rá kell nézni, és ellenőrizni hogy ne égjen meg. A sütési idő első 20 percében a sütőt magasabb hőfokon kell tartani ami után egy kicsit lejebb kell húzni.