Copyright © 2009 Purdea Andrei
Két somodi kalács készen
Két somodi kalács készenEgy kisebb somodi kalács feneke amelyiken csillog a finom olvadt cukorEgy somodi kalács feneke amelyiken csillog a finom olvadt cukorEgy somodi kalács feneke amelyiken csillog a finom olvadt cukor
K1: Kész kalácsok
V1: A gép gyúrja a tésztát  download
V2: A tészta állaga gyúrás után  download
V3: A tésztát egy edényben hagyjuk kelni  download
V4: A tészta kinyújtása I.  download
V5: A tészta kinyújtása II.  download
V6: A tészta cukrozása és vajazása  download
V7: A tészta egyszer felhajtva, vajazva  download
V8: Mazsolával, cukorral szórás  download
V9: A tésztát megint felhajtjuk, szórjuk  download
V10: A tésztát felcsavarjuk   download

Somodi kalács

Language: English / Hungarian / Romanian

A somodi / somogyi / Torockói kalács, ahogy egyik neve is mondja, Torockóról származik. Torockó (román nevén Rimetea) egy fehérmegyei község, régebben bányászváros volt, manapság a turizmusból probál megélni. Ennek a fahéjas, mazsolás kalácsnak különösen egyedi íze van. Akárki kóstolja, emlékezetében örökké ott marad ennek a kalácsnak a finom íze. A bemutatott recept nem feltétlenül azonos az eredeti torockói recepttel (ami az adagokat illeti). Emellett torockón a kalács nagyobb, és kemencében sül.

Minden képet fel lehet nagyítni ráklikkelve. A videófelvételeket meg lehet tekinteni rájuk klikkelve, vagy le lehet őket tölteni a floppy ikonra kattintva.

Ez a recept le van írva rövidítve, kevesebb magyarázattal, lista formájában is, inkább azoknak akik még csináltak ilyent, és csak emlékeztetőként használják, megtalálható itt. Ha először süt ilyent akkor inkább maradjon ezen az oldalon.

Hozzávalók:

Eszközök:

Felkészülés:


ÉlesztőKét tojássárgája és egy fehérjeEgy tojásfehérje különLisztOlvasztott vajTej

K2/1: Élesztő • K2/2: Két tojássárgája és egy fehérje • K2/3: Egy tojásfehérje külön • K2/4: Liszt • K2/5: Olvasztott vaj • K2/6: Tej.

Először is előkészitjük az élesztőt. Egy csuporba teszünk 1 dl langyos tejet, 2 evőkanál lisztet, egy kis cukrot, és 2 kiskanál por élesztőt, vagy 3 dkg friss élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk hogy felfusson. Az élesztő fel kell fusson mint a K2/1-es képen. Ha nem fut fel, akkor nem jó az élesztő. Ha jó az élesztő akkor körübelül egy negyed óra alatt fel kell fusson.

A tésztába 1 egész tojás és egy tojás sárgája fog kerülni (K2/2). A maradék fehérjét (K2/3) arra hansználjuk hogy sütés előtt megkenjük a kalács tetejét.

Kimérjük a fél kiló lisztet (K2/4), és előkészítjük a csupor langyos tejet (minusz az 1 dl amit elhasználtunk az élesztőhöz) (K2/6). A vajat kisütjük amíg áttetsző lesz a vaj, és nem zavaros (K2/5). A vajat nem szabad leégetni.

A tészta elkészítése:


A liszt a gyúró gép edényébenHozzáöntjük a felfutott élesztőtHozzáadunk 1 kiskanál sótHozzáadjuk a tejetHa túl lágy, akkor még adunk hozzá lisztetJel hogy mennyit dagadjon a tészta

K3/1: A liszt a gyúró gép edényében • K3/2: Hozzáöntjük a felfutott élesztőt • K3/3: Hozzáadunk 1 kiskanál sót • K3/4: Hozzáadjuk a tejet • K3/5: Ha túl lágy, akkor még adunk hozzá lisztet • K3/6: Jel hogy mennyit dagadjon a tészta.

A gyúró gép edényébe beleöntjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, az egy és egy fél tojást, 1 kis kanál sót, és az 1.5 dl tejet.

Beindítjuk a gépet és figyeljük a tészta állagát. Hogyha túl lágy akkor még teszünk hozzá lisztet (K3/5). Ha túl kemény, akkor még teszünk hozzá tejet. Amikor körülbelül félig meg van gyúrva, két evőkanál olvaszott vajat teszünk a tésztába.

A V1-es felvételen látszik hogy hogyan gyúrja a gép a tésztát. A tészta nagyon jól ki kell legyen dolgozva, ameddig elválik az edény oldalától, másképp szakad, és nem nyúlik. A somodi kalács elkészítésében nagyon fontos hogy könnyen nyúljon a tészta.

A gyúrás után a tészta lágysága a V2, és V3-as felvételhez kell hasonlítson, vagy egy kicsit keményebb kell legyen. A tésztát elhelyezzük egy edénybe, és megkenjük egy kicsi olvasztott vajjal, ahogy a V3-as felvétel mutatja, és hagyjuk dagadni. Az edény szélén egy darab tésztával 2 ujj magasságban megjelöjük hogy mennyit szeretnénk hogy dagadjon a tészta (K3/6). A dagadás akkor van készen amikor a tészta eléri ezt a jelet.

A dagadás után a tésztát ki kell szakítani az edényből amelyikben dagadt. Kiszakításkor a tésztát több darabba is oszthatjuk, attól függően hogy hány darab, és mekkora tepsink van. Énnekem ebből a tésztából két kalács lett: egy kisebb, és egy nagyobb. Úgy kell számolni, hogy a tészta a tepsinek körülbelül a felét foglalja el, mert sülés közben a tészta még sokat fog növekedni. Kiszakítás közben a tésztát vajjal kell kenegetni hogy ne ragadjon a kezünkhöz. A tésztát lisztezett tálcára helyezzük, meglisztezzük egy kicsit a tetejét és hagyjuk pihenni 15-20 percig, amíg egy kicsit a tészta a tálcán is kezd emelkedni. (két kalácsot láthatunk pihenni a K1-es képeken is a sarokban)

A tészta nyújtása, és hajtogatása


Az abroszra szórunk lisztetA kinyújtott tésztaA tészta az első rend fahéjas cukor rászórása utánAz egyszer összehajtott tészta öntözve A tepsit kikenjükA tészta egy másik kikent tepsiben

K4/1: Az abroszra szórunk lisztet • K4/2: A kinyújtott tészta • K4/3: A tészta az első rend fahéjas cukor rászórása után • K4/4: Az egyszer összehajtott tészta öntözve • K4/5: A tepsit kikenjük • K4/6: A tészta egy másik kikent tepsiben.

A tészta nyújtásához az asztalra helyezzünk egy tiszta abroszt, és szórjuk tele liszttel, hogy a tészta ne ragadjon az abroszhoz (K4/1). A somodi kalács nyújtását nem szabad nyújtófával csinálni! A kalácsot kézzel kell nyújtogatani, minden irányból körbe apró húzogatásokkal. Húzogatás közben egyik kézzel meg lehet emelni a tészta szélét, és a másik kézzel be lehet nyúlni a tészta alá és felfelé nyomással lehet vékonyítani a tésztát a kiválasztott pontokon.

Eleinte amikor a tészta még vastag durvább mozdulatokkal is szabad húzogatni, de ahogy a tészta felszíne nő, és a vastagsága csökken, egyre jobban kell hogy vigyázzunk hogy ne szakítsuk el a tésztát. Néhány lyukacska a tésztában nem a világ vége de próbáljuk minimizálni a lyukak számát. A tésztát nyújtsuk ki amilyen vékonyra lehet, vagy amennyire az asztal engedi (K4/2). Minél nagyobb a felülete a tésztának, annál több finom fahéjas cukrot és mazsolát tudunk beletenni. A nyújtás tehnikáját a V4, és V5-ös felvételeken lehet láni.

A tészta nyújtása után kovetkezik az első rend fahéjas cukor szórása (K4/3). Ezután a tésztát meg kell öntözni olvasztott vajjal. Belemártjuk kezünket az olvasztott vajba és szépen egyenletesen megöntözzük a tésztát, ahogy a V6-os felvételen is látszik. Az első rend alkamával még nem szórunk rá mazsolát. Ezután kétoldalról összehajtjuk ahogyan a K4/4-es képen, és a V7-es felvételen látszik. Megint megöntözzük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjjal, és ezúttal mazsolákkal is megszórjuk (V8).

A következő lépésként megint összehajtjuk kétoldalról, de ezúttal fordítva, ahogy a V9-es felvétel mutatja. Megint megszórjuk fahéjas cukorral, mazsolával, megöntözzük, és azután felcsavarjuk hosszában, ahogy a V10-es felvétel is mutatja. Ez után a felcsavart tésztát kör alakba görbítjük.

A tepsit kikenjük margarinnal vagy zsírral (K4/5), és elhelyezzük benne a kör alakúra görbített tésztát. A maradkék tojásfehérjét (K2/3) felverjük egy kicsit, de nem kell éppen habosra verni. Ezzel megkenjük a kalács tetejét. A kalácsot 15-20 percig pihenni hagyjuk mielőtt sütni kezdjük.

Sütés

A sütőt előre be kell melegíteni. Miután a kalács megpihent, betesszük a sütőbe, és a sarokba teszünk egy hőbiró edénybe vizet, hogy párologjon. A teljes sütésidő körülbelül 1 óra, de még rá kell nézni, és ellenőrizni hogy ne égjen meg. A sütési idő első 20 percében a sütőt magasabb hőfokon kell tartani ami után egy kicsit lejebb kell húzni.